۷ روش برخورد با افراد حسود
ما باید روش برخورد با افراد حسود را خوب بلد باشیم چون گاهی اوقات این حسادت فقط در حد نیش و کنایه شنیدن است اما گاهی ما را در معرض خطر توطئه و آبروریزی قرار میدهد و برای این مواقع دعوا و کتک کاری فقط اوضاع را پیچیده میکند

شناسایی افراد حسود
روش برخورد با افراد حسود اصلاً اینطور نیست که در وهله اول به هر فردی که به ما گفت «بالا چشمت ابروعه» برچسب حسود بزنیم. شاید منظور او فقط شوخی باشد یا ما خودمان را آنقدر بالا فرض کردیم که برخورد عادی دیگران را حسادت تعبیر میکنیم. افراد حسود ویژگیهای مشخصی دارند که در ادامه ذکر میکنیم:
انتقاد بُرنده در جمع
شایعه سازی
تبریک نگفتن در زمان موفقیتهایمان
بد نشان دادن خوبیهای ما
تنها گذاشتن ما در زمان سختی
خوشحال بودن در زمان ناراحتی ما
از ما خوششان نمیآید
مرغشان یک پا دارد (لجبازی با ما)
ممانعت از توجه دیگران نسبت به ما
آسیب زدن به ما
۷ نکته طلایی برای مهار کردن افراد حسود
بسیار خب… رسیدیم به قسمت اصلی مقاله… یعنی روشهای برخورد با افراد حسود. در این مقاله ۵ راهکار اساسی و موثر را معرفی میکنیم که صد البته خواندن آنها هیچ فایدهای برای شما ندارد اگر به آنها عمل نکنید! پیشنهاد میکنیم یک کاغذ و خودکار آماده کنید و این نکات را به صورت تیتروار یادداشت برداری کنید تا مجدداً بتوانید به خاطر آورید و استفاده کنید.
هر فردی حق دارد نظر خودش را داشته باشد
دوست دارید یک نفر بیاید و به شما بگوید که «باید همونطور که من میگم فکر کنی و نظر بدی…»؟! این کار دور از حقیقت است و کنترل افکار دیگران هم دست ما نیست. اصلاً خدا آدمها را متفاوت خلق کرده که هر کدام با دیدگاه خودشان به رشد این دنیا کمک کنند. بنابراین دلخور شدن از نظر هر کسی و هر فردی نباید ما را دلسرد و ناامید کند. یک روش برخورد با افراد حسود این است که با خودتان بگویید «تو هم از دیدگاه خودت داری منو میبینی… ولی من میدونم کارم درسته و به نتیجه عالی میرسه…».
گارد شکنی با حسن جویی
بارها به حسن جویی تاکید کردهایم که هیچ راهی بهتر از حسن جویی برای نفوذ به قلب آدمها وجود ندارد. با تعریف و تمجید ار فرد حسود، به او احساس ارزشمندی میدهید و او میفهمد که مانند ما وجود مفیدی دارد. بنابراین حسادت او فروکش میکند و رابطهاش با ما بهتر میشود. این روش برخورد با افراد حسود دقیقاً مانند آب روی آتش عمل میکند و شاید روزی همان فرد، دوست صمیمی و یار شما شود. به قول حافظ:
آرامش دو گیتی تفسیر این دو حرف است با دوستان مروت با دشمنان مدارا
موفقیتها و دستاوردهایمان را جلوی چشم او نیاوریم
یکی از سیاستمدارانهترین و حرفهایترین رفتاری که از افراد موفق و معروف دیده میشود، این است که خودشان از خودشان تعریف نمیکنند و موفقیتهایشان را به رخ دیگران نمیکشند. تواضع و فروتنی یکی از ویژگیهای افراد موفق است چون با این کار روابط خود را با دیگران حفظ میکنند تا حسادت بقیه تحریک نشود و صمیمت خود با دیگران را همیشه داشته باشند. این روش برخورد با افراد فضول در واقع نوعی حالت پیشگیری دارد.
شاید برایتان سوال شود که «خب پس چجوری خودمونو به دیگران بشناسونیم… چطور متوجه بشن که ما آدم حرفهای هستیم… گاهی اوقات موقع معرفی واقعا لازمه که به موفقیتامون اشاره کنیم…». سوال خیلی خوبی است، ما بالاخره زحمت میکشیم تا مهارتی را کسب کنیم، مهندس شویم، دکترا بگیریم، پزشک شویم و… ، باید دیگران این ویژگیهای ما را بشناسند! برای معرفی خودمان یک روش حرفهای وجود دارد که در مقاله معرفی خود، مفصل توضیح دادهایم. البته پیام مخفی بهتر از همه این روشها میباشد که ما در دوره هوش کلامی آن را آموزش میدهیم.
رفع تعارض
گاهی اوقات ممکن است هیچ کدام از روشهای بالا جواب ندهد و فرد حسود از خر شیطان پایین نیاید! در این مواقع دعوا و مشاجره هم اوضاع را خرابتر میکند و فرد حسود با ما دشمنتر میشود. حل تعارض برای همین مواقع به کار میرود یعنی جایی که ما یک چیز میخواهیم و طرف مقابل هم چیز دیگر و هیچ کدام هم جهت نیستیم. اگر به حل تعارض مسلط باشیم دیگر نه دشمنی خواهیم داشت و نه کسی میتواند سد راه ما شود. جای این مهارت در خانوادهها خالی است واقعاً!
نشان دادن آن روی دیگر زندگیمان
قبول دارید که هیچ موفقیتی رایگان و مفت به دست نمیآید؟ هر چیزی بهایی دارد که برای رسیدن به آن باید پرداختش کرد:
بهای قبولی در بهترین دانشگاهها، سختی درس خواندن، شب بیداری، دل کندن از تفریح، فیلم و سریال ندیدن، کنسل کردن دورهمی با دوستان، کنار گذاشتن گوشی و اینستاگرام و…
بهای استخدام شدن در سازمان عالی، انجام پروژههای سنگین، ساختن سابقه پربار و غنی، توسعه فردی، تسلط به مهارتهای ارتباطی، یادگیری فن بیان و سخنرانی، تقویت هوش کلامی، ارتباط موثر و…
بهای مدیر نمونه شدن، انضباط شخصی، پایبندی به برنامه ریزی، مدیریت بحران، افزایش قدرت حل مسأله، دیر وقت به خانه برگشتن و…
بهای فرزند خوب داشتن، کار کردن روی خودمان، یادگیری مهارت ارتباطی، تحمل دوران بارداری، تر و خشک کردن کودک تا بزرگ شدن، تامین هزینههای تحصیلی و…
بنابراین هیچ چیزی مفت به دست نمیآید و افراد حسود معمولاً فقط بعد موفقیت ما را میبینند در حالی متوجه پشت صحنه نیستند، نمیدانند که ما چه سختیهایی را پشت سر گذاشتهایم. بهترین روش برخورد با افراد حسود این است که آنها را با مشکلات و سختیهای خود آشنا کنیم تا کمی دلشان خنک شود یا به حال ما بسوزد و حسادتشان کاهش یابد.
تقویت اعتماد به نفس و عزت نفس خودمان
اگر یک اسکناس ۱۰۰ هزار تومانی را مچاله کنید، باز هم همان ارزش ۱۰۰ هزار تومان را دارد؟ اگر زیر پا بیندازیم و آن را خاکی کنیم چطور؟ در هر حالت باز هم ارزش اسکناس سر جایش است. شما هر چقدر عزت نفس بالایی داشته باشید و ارزش خود را درک کنید دیگر با رفتارهای افراد حسود دلخور نمیشوید و میدانید که این کارها تاثیری روی ارزش شما ندارد.
انگیزه گرفتن از افراد حسود
یک داستان واقعی وجود دارد که بسیار جالب است:
یک بار برای تنوع در مسابقات سرعت سگها، یک یوز پلنگ را به مسابقه میآورند. موقع شروع مسابقه تعجب همه تماشاچیان برانگیخت، یوز پلنگ حتی یک تکان کوچک به خود نداد و سر جایش پشت خط شروع نشسته بود.
از برگزارکننده مسابقه علت را میپرسند و او پاسخ بسیار جالبی میدهد:
گاهی تلاش برای اینکه ثابت کنی تو بهترین هستی، توهین به خودت است!
حسادت دیگران به ما یعنی که ما در مسیر رشد و از آنها بهتر هستیم. بنابراین باید بابت این رفتار افراد حسود، از آنها انگیزه بگیریم و قدر خود را بدانیم. گاهی اوقات اصلاً دلیل ندارد که ما شان خود را پایین بیاوریم و با این افراد بحث کنیم، بیتفاوتی همراه با یک لبخند قدرتمندانه خودش گویای ابهت و بزرگی شما و کوچکی فرد حسود است
محمد شیری- روانشناس